Новини

СВЯТВЕЧІР - ТРАДИЦІЇ, ПРИКМЕТИ, ЗВИЧАЇ

 

Святвечір - традиції, прикмети, звичаї

ЗНАЧЕННЯ СВЯТВЕЧОРА

Звичай відзначати переддень Різдва, за переказами, з'явився спираючись на історію з Віфлеємської зіркою. За кілька днів до народження Христа волхвам з'явилася найяскравіша зірка, такий знак з'являється тільки тоді, коли на світ з'являється цар. Тому вони вирішили відправитися в шлях, щоб піднести Христу дари.

Але це не єдине значення свята, адже в основному всі свята мають язичницьке коріння. Свят-вечір не став винятком і багато традицій не мають ніякого зв'язку з християнством, сюди можна віднести святочні ворожіння. отже, згідно з переказами, ще в дохристиянський період наші предки відзначали в цей день свято «Корочуна», або по іншому день вітання сонця. За іншими джерелами в цей день відзначали напередодні народження Кола Сварога. Саме в Свят-вечір, як вірили раніше, Земля обдаровувала людей, рослини, тварин, загалом все живе, енергією, яка згодом здатна допоможе не тільки зберегти урожай, але і примножити його, а тварин вона оберігає від хвороб і сприяє гарному приплоду.

ЦЕРКОВНІ ТРАДИЦІЇ НА СВЯТВЕЧІР

Увечері проводиться богослужіння з читанням Євангелія, розповіддю історії про волхвів, молитвами, а також літургія. Однак, якщо Святвечір припадає на суботу або неділю, то основна частина богослужіння проводиться в п'ятницю ввечері, а літургія вже в сам Святвечір.
Якщо ж з яких-небудь причин потрапити в храм раніше не вдавалося, то дозволялося в це свято просто сім'єю проНовомосковскть молитви і приступати до святкової вечері. При цьому важливо було в Свят-вечір надіти все найновіші речі, якщо ж грошей на нове не вистачало, то одягали просто чисті. Ця традиція служила символом очищення від гріхів і настання чогось нового.

СЛОВ'ЯНСЬКІ ТРАДИЦІЇ В СВЯТИЙ ВЕЧІР

Святий вечір в слов'янській традиції відзначався урочисто, для цього зазвичай з'їжджалася вся родина, а господиня будинку до приходу гостей прибирала будинок і готувала багату вечерю. Обов'язково стелили чисту білу, а краще нову скатертину, під яку підкладали трохи сіна.

РІЗДВЯНИЙ ДІДУХ

Окремо варто відзначити про прикрасу столу. Для цього на стіл обов'язково ставили святкову свічку, як символ першої зірки, а також Різдвяний Дідух. Простіше кажучи сніп сіна поміщали в вазу і урочисто всією сім'єю вносили його в будинок і ставили посеред стола.Прі ніж Дідух готували ще з літа. Для цього перший сніп пшениці або хліба залишати не обмолочені. У деяких селищах відокремлювали від останнього снопа. Його перев'язували і залишали до самого передодня Різдва, після чого йому виділяли найпочесніше місце на столі - посередині.

Внесення Дідуха починалося з того, що глава сім'ї брав його в одну руку, а в іншій був сніп сіна. За ним йшов старший син, у якого в двох руках по снопу сіна. Ще у дворі глава сімейства примовляв: «Нехай труситься сіно, хай годує худібку. Нехай м'яко буде серденько, нехай м'яко буде Святому Дитяти і худобину на сіні лежати! ». При цьому разом з сином розкидаючи сніп сіна. А на вході в будинок батько кричав: "Святки йдуть!", Син відповідав: "Святки прийшли!", А мати продовжувала: «Шануємо і просимо дідуха і вас заглянути в будинок!»

Дідух не прибирали аж до самого Щедрого вечора, після чого його спалювали, кидаючи туди старі речі або одяг, в якій будь-який член родини переніс хворобу. Таким чином, наші предки очищалися від негативної енергетики, що минув.

СВЯТКОВИЙ СТІЛ НА СВЯТВЕЧІР

Святвечір - традиції, прикмети, звичаї

Основним блюдом на Святий вечір була кутя або як вона ще називалася Первомайскво, коливо. Готували її зазвичай з вареної пшениці, ячменю з додаванням меду. Іноді господині Первомайскво варили ще і з рисом. Трапеза починалася саме з куті.

Причому черговість страв також строго виконувалася за певними правилами. Так першими в хід йшли обов'язково закуски. Після них зазвичай подавали найперше, часто борщ, грибний суп або вуха. До першого господині обов'язково готували пиріжки, вушка або коржі, їх ще називали соковито. Найостаннішими подавався десерт. Це рулети з маком, медяники, пироги, кисіль і так далі. Обов'язково до цього дня випікали солодкі пряники.

Другим обов'язковим блюдом був узвар, а простіше кажучи компот із сухофруктів. Найчастіше він готувався з яблук, груш, слив, родзинок, вишень та інших фруктів. При цьому варто відзначити, що всі страви запивати тільки узваром та іншими інтересами.

Окремо варто відзначити 12 страв, які обов'язково повинні були стояти на столі і що вони означали:

  1. кутя готувалася як символ принесеної жертви і пролитої крові;
  2. горох сНовомосковсклся знаком того, що після занепаду людина відроджується знову, як Божа весна;
  3. капусник - капуста є символом простоти і надійності;
  4. борщ - так як господиня намагається приготувати цю страву з простих продуктів, то це є символом того, що рутинна робота і щоденна суєта виховує в нас силу волі. Крім усього іншого він ще є нагадуванням жорстокого наказу царя Ірода про знищення немовлят;
  5. голубці готувалися як знак Божої любові до людини;
  6. риба - з давніх-давен саме риба була символом християнства і жертви Христа;
  7. вареники - це блюдо було символом достатку, яке чекає віруючих на небі;
  8. млинці - означали сонце. Готувати млинці в цей день швидше виходить від язичництва, але сьогодні це блюдо стало символом того, що Христос став символом нового сонця, світла;
  9. каша - стала символом продовження роду;
  10. пиріжки - символ здоров'я і щастя;
  11. узвар - це символ життя, яку нам подарував Бог, а також очищення від усього лихого;
  12. пампушки готують як нагадування того, що чекає людини після смерті - вічне життя.

Варто відзначити, що не обов'язково в цей день готували тільки ці страви, найголовніше - це, щоб на столі було 12 пісних страв. Крім цих рецептів, господині готували холодець, домашню ковбасу, свинячу голову, кисіль, страви з грибів, м'яса, риби.

За столом намагалися поводитися стримано і спокійно. При цьому вставати з-за столу до закінчення трапези не можна було. Жодна страва не повинно було залишатися недоторканим, кожен, хто сидів за столом повинен був покуштувати хоча б по ложці від усіх страв. СНовомосковсклось хорошим знаком, якщо за столом збереться парна кількість людей, якщо немає, то господиня ставила додатковий набір столових приборів для покійних родичів.

КОЛЯДУВАННЯ В СВЯТ ВЕЧІР

Після святкової вечері починалася найцікавіша частина для молоді - гуляння, куди зокрема і входило колядування. Для цього юні хлопці та дівчата збиралися біля храму або в іншому громадському місці. До них могли приєднатися вільні неодружені чоловіки.

Потім вибирали головного, хто керує колядками - Березу, а також скарбника, звіздаря, латкового і так далі. Обов'язково одягали цікаві костюми і придумували невеличку виставу. У головній ролі зазвичай фігурувала коза, як символ достатку і багатства.

Колядування раніше трохи відрізнялося від того, як це роблять зараз. Раніше не стукали і не заходили в будинки як це робиться в сучасному світі. наші предки зазвичай викликали господарів словами "Коляда іде!". Хто виходив, тому і показували виставу зі співом колядок та народних пісень. Бажали господареві всього найкращого в майбутньому році. Після чого колядників запрошували в будинок і обдаровували подарунками.

Народні прикмети

 

На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох. Місячна ніч — врожай на баштани. Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина. Сніг іде — врожай на яблука. Іній або сніг — на мокре літо і дорід зернових. Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки. З кубельця витягували сінину; якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка — на недорід. Повечерявши, зв’язували ложки житнім перевеслом, щоб «не губилися в череді корови» Джерело:


 

 
  • З інтернет джерел


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Оголошення

Продам тільну телицю

Худоба та птиця
noimage

Фото-відео, Фотошоп. і т.д. Друк документів.

Послуги: ремонт, інтер’єр, перевезення
noimage

Комп`ютерні послуги. Незначний ремонт.

Послуги: ремонт, інтер’єр, перевезення
noimage

Оцифровування старих відеокасет.

Радіо-теле-обладнання: продам, куплю
noimage